petak, 8. veljače 2013.

31. 5S


        5S je skup pravila za organizaciju radnog mjesta svakog radnika. Cilj je da svako radno mjesto bude organizirano tako da bude maksimalno efikasno i ubrza i olakša rad radniku. 5S je sigurno najprepoznatljivija tehnika LEAN koncepta, jer ju je najlakše primijeniti i rezultati bivaju vidljivi gotovo trenutno. Preko 5S pravila organizacije radnog prostora najlakše se svim zaposlenicima objašnjava čitava LEAN filozofija eliminacije gubitaka u poduzeću.

        5S ima cilj da maksimalno racionalizira prostor poduzeća i da eliminira nepotrebne pokrete radnika tako što će sav potreban alat biti na svom mjestu, jasno obilježen i uočljiv, čist i uvijek spreman za upotrebu. Slijedeći cilj 5S je da radnici sami vode računa o svom radnom mjestu i mašinama na kojima rade i na taj način doprinesu totalnom produktivnom održavanju.

        5S sprovode timovi i redovna je praksa da manageri ocjenjuju i nagrađuju najbolje timove na mjesečnom nivou. Potrebno je istaknuti da 5S ima jako bitnu ulogu kod sigurnosti na radnom mjestu, tako da i taj dio manageri ocjenjuju (npr. ako u 3 mjeseca ne bude nikakvog sigurnosnog incidenta, radnici dobivaju premiju). 5S iz LEAN koncepta potiču iz japanskog jezika tako da 5 japanskih riječi na slovo S opisuju načela 5S tehnike:

Seiri – Sort – sortiranje
Seiton – Straighten – red
Seiso – Scrub – čišćenje
Seiketsu – Standardite – standardizacija
Shisuke – Sustain – samodisciplina

 
Seiri – Sort – sortiranje

-        potrebno je identificirati sve stvari nepotrebne za rad, odnosno proizvodnju i eliminirati ih iz radnog prostora
-        odabrati alat neophodan za rad
-        alat i materijali koji nisu često korišteni spremiti u zasebna spremišta
-        stvari koje se uopće ne koriste baciti
-        na samo da je pogon očišćen od smeća, zastarjelih predmeta, naprava, otpada i sl., već je oslobođen prostor i lakše je pronaći potrebne stvari

 
Seiton – Straighten – red

-        stvari moraju biti sistematski posložene, tako da ih možemo jednostavno koristiti, te da ih svatko može lako pronaći
-        alati koji se koriste zajedno, moraju biti i smješteni zajedno
-        često korišten alat mora biti smješten u blizini mjesta gdje se koristi
-        etiketiranje: bez označavanja se vrlo lako zaboravlja gdje stvari stoje
-        ergonomija: često korišten alat treba biti smješten na lako dostupnom mjestu i da se izbjegne nepotrebno saginjanje, istezanje ili pretjerano hodanje
-        stvari kasnije treba jednostavno vratiti na njihovo mjesto – posebno je bitno da označavanje bude razumljivo i jednostavno
-        često korištena oprema, alat i materijali, a naravno i njihovo mjesto skladištenja moraju biti jasno označeni


Seiso – Scrub – čišćenje

-        stvari i radni prostor treba održavati i čistiti; otpad i prljavština na radnom mjestu su neprihvatljivi
-        nije dovoljno jednom očistiti i urediti radni prostor i pribor
-        nužno je redovno čićenje, obično na dnevnoj bazi, jer se u suprotnom sve vraća na staro

 
Seiketsu – Standardite – standardizacija

-        u ovom koraku uspostavljamo standardne rutine i pretvaramo ih u navike
-        jedan od najvećih problema je kako izbjeći vraćanje starim navikama
-        za početak je dobro postaviti pisane standarde
-        najbolje je napraviti procedure na plakatima (uočljivi natpisi)


Shisuke – Sustain – samodisciplina

-        sustain ili samodisciplina je najkompleksniji zadatak jer nije dovoljno povremeno počistiti radno mjesto kako bi odali dojam organizacije i čistoće, već je potrebno održavati taj red i prilagođavati se novonastalim uvjetima

Nema komentara:

Objavi komentar