JIDOKA (kvaliteta na izvoru) – zapravo znači da kvaliteta treba biti sastavni dio proizvodnog procesa. Na taj način je moguće, u velikoj mjeri, ne dozvoliti da uopće dođe do defekta na proizvodu. Ako ipak dođe do defekta, on će biti primjećen mnogo ranije u procesu.
GLAVNI PRINCIPI JIDOKA METODOLOGIJE
a) Neposredna inspekcija
Glavna kontrola kvalitete se sprovodi od strane radnika, a ne od strane kontrolora koji ispituje cijelu seriju. Idealno stanje znači eliminiranje kontrolora kvalitete (jer se u LEAN-u i oni smatraju kao gubitak).
b) Inspekcija izvora
Kontrolori kvalitete ne pronalaze greške na proizvodu, već istražuju kako i zašto je došlo do te greške. Oni se trude pronaći i otkloniti uzrok problema, tj. obaviti korektivno održavanje ili ukazati radniku na nepoštivanje procedure i pravilan rad.
c) Jasna odgovornost
U LEAN poduzeću sledljivost proizvoda je jednostavna i precizna, pošto se točno zna odakle dolazi serija, odnosno tko je odgovoran za proizvodnju nekog dijela. Kada dođe do defekta u proizvodu, zna se točno tko je odgovoran i na kojoj radnoj jedinici je došlo do defekta.
d) Poka Yoke
Poka Yoke su jednostavne metode za neposrednu inspekciju. Konstruiraju se tako da ne dozvole da defektni dijelovi prijeđu u slijedeću fazu proizvodnje. Svi proizvodi moraju biti kontrolirani od strane ovakvih metoda ili uređaja, jer najskuplji proizvod je onaj koji sa defektom bude pušten u prodaju.
e) Namjerno gašenje
Kada se stvore defekti na proizvodu, proizvodnja (zapravo, najčešće samo dio proizvodne linije) se zaustavlja sve dok uzrok problema ne bude pronađen i trajno otklonjen iz sistema. Na ovaj način se omogućava filozofija nula škarta, i onemogućava da defektni proizvodi stignu dalje u proizvodnom procesu.
Nema komentara:
Objavi komentar