a) PREPOZNAVANJE GUBITAKA (WASTE) – Prvi korak je prepoznavanje onoga što predstavlja vrijednost za kupca iz njegove perspektive. Bilo koji materijal, proces ili odlika proizvoda koja ne dovodi do stvaranja vrijednosti iz korisnikove perspektive je trošak i treba biti eliminiran.
b) STANDARDIZACIJA PROCESA – LEAN koncept zahtijeva izuzetno precizne i detaljne proizvodne procedure koje u svakom trenutku proizvodnog procesa točno definiraju stanje materijala, vrijeme, nastavak operacije i rezultat aktivnosti koju je radnik sproveo na mjestu rada. Na ovaj se način reduciraju varijacije u tom smislu što je radnicima u LEAN proizvodnji greška svedena na minimum.
c) NEPREKIDAN TOK – LEAN cilja ka implementaciji neprekidnog toka, oslobađajući proizvodni proces uskih grla, čekanja, prekida i preskakanja.
d) SISTEM VUČENJA (PULL SYSTEM) – Cilj ovakvog sistema je da proizvede samo ono što je potrebno. Proizvodnja se pokreće signalom od radne stanice koja se nalazi niže u lancu. Tako svaka radna stanica proizvodi samo ono što je potrebno slijedećoj radnoj stanici u nizu.
e) KVALITETA NA IZVORU – Cilj LEAN koncepta je da se greške u proizvodnji otkriju u samom nastajanju. Da bi se to moglo sprovesti, radnici moraju ispitati kvalitetu dijelova kao dio samog procesa obrade.
f) KONSTANTNO UNAPREĐENJE – Stremljenje ka savršenstvu konstantnim uklanjanjem gubitaka iz proizvodnje. Na ovaj način svi zaposleni u poduzeću su uključeni u ovaj kontinuirani proces.
.........................................................................................................................................
Ako se svi principi efikasno implementiraju u poduzeće i sprovode svakodnevno, takvo poduzeće će imati:
- smanjene zalihe,
- smanjeno vrijeme ciklusa proizvodnje,
- povećanu operativnu gotovost,
- povećani kvalitet proizvoda,
- povećanu efikasnost radnika,
- smanjeni broj kvarova strojeva i opreme,
- povećanu iskorištenost strojeva i prostora i
- smanjena skladišta.
Kako bi se čitav LEAN koncept mogao implementirati postoji niz metoda i tehnika koje moraju biti sprovedene unutar poduzeća. Osnovna 2 principa "neprekidni tok" i "sistem izvlačenja" moraju biti u potpunosti zadovoljeni, dok se ostali stiču kroz njegovanje LEAN filozofije u poduzeću, a sve je usredotočeno ka stalnom unapređenju.
Metode i tehnike LEAN koncepta treba shematski predstaviti kao kuću – stabilnu tvorevinu ljudskog rada. Ako bi trebalo objasniti LEAN kao dijelove te kuće, noseći stupovi bi bili "JUST IN TIME" i "JIDOKA" (ili stvaranje kvalitete na izvoru). Temelji takve kuće bi bili LEAN filozofija, laka vizuelna upravljivost sistema, povećana standardizacija i uravnotežena proizvodnja. Takvu kuću bi održavali timovi ljudi kroz timski rad, a sve ka konstantnom unapređenju poslovanja.
Nema komentara:
Objavi komentar