četvrtak, 10. siječnja 2013.

28. UTJECAJ DEMINGOVIH UČENJA NA LEAN KONCEPT I NASTANAK LEAN SIGMA


        LEAN koncept teži ka 0 % škarta i konstantnom unapređenju svih procesa u poduzeću, uz maksimalno iskorištenje proizvodnih kapaciteta. Na filozofiju apsolutne kvalitete i konstantnog unapređenja veliki utjecaj je ostavio Edward Deming. Deming je poslije drugog svjetskog rata pet puta boravio u Japanu. Obučavajući management raznih japanskih poduzeća statističkim metodama kontrole kvalitete. Deming je u suradnji sa managementom Toyote razvio nekoliko metoda i tehnika koje su od krucijalne važnosti za održavanje LEAN koncepta.

        Deming je zaslužan za razvoj totalnog produktivnog održavanja i kaizen radionice (koja se bazira na Demingovom krugu kvalitete „Plan-Do-Check-Act“). Bez ove dvije metode neprekidni tok u poduzeću nikada ne bi mogao funkcionirati. Zbog brzine i fleksibilnosti LEAN proizvodnje, otkazi mašina se moraju minimalizirati, a sam proces proizvodnje mora biti konstantno unapređivan kako bi ostao konkurentan. Upravo TPM i Kaizen direktno utječu na ove aspekte proizvodnje.

        Zanimljivo je dodati da su ideje i učenja Edwarda Deminga prvo zaživjela u japanskim poduzećima. U kompanijama u USA Demnigove ideje i koncepti naišli su na nerazumijevanje. Problem je bio što su američke kompanije bile uspavane vlastitim uspjehom i nisu razumjele potrebu apsolutne kvalitete i totalnog održavanja. Nisu bile svjesne svakodnevnih gubitaka koje su imale jer su i pored toga generirale visoki profit. Tek kada je konkurencija postala jača i kupci privilegirani i izborom i cijenama, poduzeća u USA su promijenila kurs i prihvatila Demingova učenja. Ubrzo je razvijeno nekoliko sistema kvaliteta od kojih se izdvaja „Six sigma“. Six sigma je nastala u Motoroli sa ciljem eliminacije škarta (manje od 4 komada na milion proizvedenih) i smanjenjem varijacija u procesima. Sličnosti Six sigme i LEAN su dovele do povezivanja ovih koncepata, tako da danas postoji LEAN-Sigma koncept. Ideja je da se fuzioniraju brzina LEAN proizvodnje i eliminiranje varijacija putem statističkih i ostalih metoda i tehnika iz Six sigma. Kod implementacije u poduzeće se prvo implementiraju osnovni elementi LEAN-a, a zatim paralelno Six sigma i ostale metode i tehnike LEAN koncepta.


“In God we trust; all others must bring data.” W. Edwards Deming

PDCA cycle by W:E. Deming

Nema komentara:

Objavi komentar