četvrtak, 22. ožujka 2012.

13. METODE I TEHNIKE LEAN PROIZVODNJE – II dio

JIDOKA (kvaliteta na izvoru) – zapravo znači da kvaliteta treba biti sastavni dio proizvodnog procesa. Na taj način je moguće, u velikoj mjeri, ne dozvoliti da uopće dođe do defekta na proizvodu. Ako ipak dođe do defekta, on će biti primjećen mnogo ranije u procesu.

GLAVNI PRINCIPI JIDOKA METODOLOGIJE

a) Neposredna inspekcija
Glavna kontrola kvalitete se sprovodi od strane radnika, a ne od strane kontrolora koji ispituje cijelu seriju. Idealno stanje znači eliminiranje kontrolora kvalitete (jer se u LEAN-u i oni smatraju kao gubitak).

b) Inspekcija izvora
Kontrolori kvalitete ne pronalaze greške na proizvodu, već istražuju kako i zašto je došlo do te greške. Oni se trude pronaći i otkloniti uzrok problema, tj. obaviti korektivno održavanje ili ukazati radniku na nepoštivanje procedure i pravilan rad.

c) Jasna odgovornost
U LEAN poduzeću sledljivost proizvoda je jednostavna i precizna, pošto se točno zna odakle dolazi serija, odnosno tko je odgovoran za proizvodnju nekog dijela. Kada dođe do defekta u proizvodu, zna se točno tko je odgovoran i na kojoj radnoj jedinici je došlo do defekta.

d) Poka Yoke
Poka Yoke su jednostavne metode za neposrednu inspekciju. Konstruiraju se tako da ne dozvole da defektni dijelovi prijeđu u slijedeću fazu proizvodnje. Svi proizvodi moraju biti kontrolirani od strane ovakvih metoda ili uređaja, jer najskuplji proizvod je onaj koji sa defektom bude pušten u prodaju.

e) Namjerno gašenje
Kada se stvore defekti na proizvodu, proizvodnja (zapravo, najčešće samo dio proizvodne linije) se zaustavlja sve dok uzrok problema ne bude pronađen i trajno otklonjen iz sistema. Na ovaj način se omogućava filozofija nula škarta, i onemogućava da defektni proizvodi stignu dalje u proizvodnom procesu.

utorak, 20. ožujka 2012.

12. METODE I TEHNIKE LEAN PROIZVODNJE – I dio

        Kao što je više puta naglašeno; LEAN proizvodnja se zasniva na konstantnom traženju i otklanjanju gubitaka. Vrijednost se definira iz aspekta kupca. Zbog toga, sve metode i tehnike u LEAN proizvodnji imaju za cilj konstantno uklanjanje gubitaka.

Just in time
Just in time je koncept proizvodnje i nabave koji se vodi principom – dio za ugradnju je potreban proizvodnom procesu samo u onom trenutku u kojem taj dio treba biti ugrađen (ni prije niti poslije). Ovakav način proizvodnje i logističke podrške se postiže preciznim planiranjem proizvodnje i managementom distributivnim lancem. Cilj je reducirati zalihe i troškove transporta. Just in time se počeo primjenjivati još u Fordovim tvornicama, ali je pravu afirmaciju dobio tek 70-ih godina XX stoljeća.

Standardizirani rad
Standardizirani rad znači da proizvodni procesi i procedure koji opisuju faze u proizvodnji moraju biti detaljno i izuzetno precizno određeni. Procedure moraju jasno i vizuelno jednostavno opisivati kako se koja operacija obavlja. Na ovaj se način smanjuju varijacije u procesu proizvodnje. Ako procedure nisu jasne, radnici mogu imati pogrešne zaključke kako treba izvršavati operacije, i da pri tome naprave greške na predmetu obrade. Visoki nivo standardizacije procesa omogučava kompaniji da lako proširi kapacitete bez poremećaja proizvodnje.

        Procedure standardiziranih operacija kod LEAN proizvodnje su daleko detaljnije nego što je propisano ISO 9001 standardom, posebno u oblasti koji objašnjavaju pokrete radnika, ishod operacije i slijedeći korak. U LEAN proizvodnji standardizirani rad ima nekoliko glavnih elemenata, a to su:
  1. Redoslijed standardnih operacija – predstavlja točan redoslijed operacija koje radnik mora poštivati. On mora poštivati i standardizirane pokrete. Ovo je precizno specificirano iz razloga kako bi svi radnici obavljali posao slično. Na taj se način smanjuje varijacija u procesu, a samim tim i škart. Idealno procedure bi trebale ići u detaljizaciju pokreta ruku (MTM sistem).
  2. Standardno vrijeme – takt je frekvencija kojom je pojedinačan proizvod proizveden. Takt je uveden kako bi se točno odredio i nadgledao ritam proizvodnje proizvoda na različitim dijelovima proizvodnog pogona. U LEAN proizvodnji, takt svakog proizvodnog procesa je aktivno vođen i kontroliran, kako bi se omogučio neprekidan tok.
  3. Standardne zalihe – potreban minimum zaliha koji nadoknađuje eventualni diskontinuitet u proizvodnji i omogučava kontstantni neprekidni tok.

Objašnjenje standardiziranog rada radnicima
Procedure koje objašnjavaju radnicima način vršenja rada na radnim mjestima, nikako ne smiju sadržavati isključivo tekst, već slike, sheme i primjere. Radnici nisu voljni čitati tekst i mnogo im je lakše prihvatiti crteže, primjere i slike. Procedure moraju biti jasne i detaljne, ali u isto vrijeme, jednostavne za shvatiti.

Standardizirani rad i fleksibilnost
Iako su procedure vrlo striktne i precizne LEAN proizvodnja promovira unapređenja u proizvodnom procesu od radnika. Tako je potrebno ažurirati procedure kada dođe do poboljšanja u procesu. Da bi se unapređenje proizvodnog procesa od strane radnika moglo glatko sprovoditi, mora biti delegirana odgovornost za pripremanje i distribuciju neophodne dokumentacije i potrebne vizuelne opreme. Također treba obezbjediti da sve promjene u procesu pravovremeno budu prezentirane radnicima od strane njihovih supervizora. Sve dok su odgovornosti jasno i pravilno delegirane, promjene mogu biti česte. Zapravo, LEAN poduzeća i jesu prepoznatljiva po fleksibilnosti, kako sa aspekta proizvodnog miksa, tako i mogućnosti brzih poboljšanja proizvodnih procesa, što vodi bržem odgovoru na zahtjeve kupca.

Vizuelni management
Omogućuje radnicima da budu dobro obaviješteni o proizvodnim procedurama, trenutnom stanju i ostalim bitnim stvarima, kako bi se proces obavljao što efikasnije. Veliki display-i u proizvodnim halama su daleko bolji način komunikacije nego pisani izvještaji, pa bi se trebali koristiti što više. Vizuelni management pomaže timu radnika da lakše shvate redoslijed kompliciranih aktivnosti i njihove interne i eksterne interakcije sa okolnim radnim jedinicama.

četvrtak, 1. ožujka 2012.

11. PRINCIPI I PREDNOSTI LEAN PODUZEĆA (II dio)

a) PREPOZNAVANJE GUBITAKA (WASTE) – Prvi korak je prepoznavanje onoga što predstavlja vrijednost za kupca iz njegove perspektive. Bilo koji materijal, proces ili odlika proizvoda koja ne dovodi do stvaranja vrijednosti iz korisnikove perspektive je trošak i treba biti eliminiran.

b) STANDARDIZACIJA PROCESA – LEAN koncept zahtijeva izuzetno precizne i detaljne proizvodne procedure koje u svakom trenutku proizvodnog procesa točno definiraju stanje materijala, vrijeme, nastavak operacije i rezultat aktivnosti koju je radnik sproveo na mjestu rada. Na ovaj se način reduciraju varijacije u tom smislu što je radnicima u LEAN proizvodnji greška svedena na minimum.

c) NEPREKIDAN TOK – LEAN cilja ka implementaciji neprekidnog toka, oslobađajući proizvodni proces uskih grla, čekanja, prekida i preskakanja.

d) SISTEM VUČENJA (PULL SYSTEM) – Cilj ovakvog sistema je da proizvede samo ono što je potrebno. Proizvodnja se pokreće signalom od radne stanice koja se nalazi niže u lancu. Tako svaka radna stanica proizvodi samo ono što je potrebno slijedećoj radnoj stanici u nizu.

e) KVALITETA NA IZVORU – Cilj LEAN koncepta je da se greške u proizvodnji otkriju u samom nastajanju. Da bi se to moglo sprovesti, radnici moraju ispitati kvalitetu dijelova kao dio samog procesa obrade.

f) KONSTANTNO UNAPREĐENJE – Stremljenje ka savršenstvu konstantnim uklanjanjem gubitaka iz proizvodnje. Na ovaj način svi zaposleni u poduzeću su uključeni u ovaj kontinuirani proces.
.........................................................................................................................................

        Ako se svi principi efikasno implementiraju u poduzeće i sprovode svakodnevno, takvo poduzeće će imati:
  • smanjene zalihe,
  • smanjeno vrijeme ciklusa proizvodnje,
  • povećanu operativnu gotovost,
  • povećani kvalitet proizvoda,
  • povećanu efikasnost radnika,
  • smanjeni broj kvarova strojeva i opreme,
  • povećanu iskorištenost strojeva i prostora i
  • smanjena skladišta.

        Kako bi se čitav LEAN koncept mogao implementirati postoji niz metoda i tehnika koje moraju biti sprovedene unutar poduzeća. Osnovna 2 principa "neprekidni tok" i "sistem izvlačenja" moraju biti u potpunosti zadovoljeni, dok se ostali stiču kroz njegovanje LEAN filozofije u poduzeću, a sve je usredotočeno ka stalnom unapređenju.

        Metode i tehnike LEAN koncepta treba shematski predstaviti kao kuću – stabilnu tvorevinu ljudskog rada. Ako bi trebalo objasniti LEAN kao dijelove te kuće, noseći stupovi bi bili "JUST IN TIME" i "JIDOKA" (ili stvaranje kvalitete na izvoru). Temelji takve kuće bi bili LEAN filozofija, laka vizuelna upravljivost sistema, povećana standardizacija i uravnotežena proizvodnja. Takvu kuću bi održavali timovi ljudi kroz timski rad, a sve ka konstantnom unapređenju poslovanja.